12.10.09

Mar de tardor



Dissabte, 10 d’octubre. A un quart de set del matí salpem de Premià de Mar a bord del Sant Isidre, per portar-lo fins al seu port base de Roses. La previsió meteorològica anuncia tramuntana de força 5 a 7 per a mitja tarda i volem arribar abans que ens enxampi. Si no, haurem de fer nit a Palamós i intentar-ho l’endemà. Tenim unes deu hores de navegació per davant. Fa una matinada molt agradable, amb una temperatura suau i sense gens d’humitat. Tampoc no fa ni gota de vent. Fem cara de son perquè el sopar es va allargar i hem dormit poc. Però veure sortir el sol des del mar sempre ve de gust i pensem que només per això ja haurà valgut la pena matinar.



 

Però el sol no acaba de sortir. Sembla que està molt a gust fent el ronso entre llençols de núvols i ens vol escatimar un ortus com déu mana. Tant se val, perquè hi sortim guanyant amb el canvi. Feia molt de temps que no veia un cel tan espectacular: capes de núvols de colors i textures diferents, perfectament estratificades; cortines de pluja a l’horitzó; vols d’ocells arran d’aigua; un núvol amb forma de dofí, com si l’animal, després de saltar del mar, s’hagués quedat penjat a l’aire, deixant una estela d’aigua al darrera... I, de sobte... dofins! Primer una parella, que avança lentament. Després tota una mola, que veiem aquí i allà, acompanyant algunes barques de gent que pesca. De seguida els tenim fent salts a proa i tal com arriben se’n van. No n’havia vist mai en aigües del Maresme i tant a prop de terra. Però el que no havia vist mai enlloc són dofins a l’aigua i al cel! Ni tampoc un ull immens, com el que ens observa per estribord, i que potser pertany a algun déu que ens vigila des dels núvols. Al golf de Roses el sol juga a fet a amagar entre els núvols. I tot just entrar a port notem les primeres bufades de la tramuntana.



 

 

 

 

 

 

 

 


Dilluns, 12 d’octubre. Acabo d’escriure aquestes línies des de la platja de Premià, gaudint, segurament, d’un dels últims banys de la temporada. Ahir va fer un dia esplèndid i avui està un pèl enteranyinat; però el sol, temperat per una lleugera brisa de xaloc, escalfa i acaricia la pell sense picar. A l’horitzó es veuen força velers amb tot el velam desplegat, gaudint d’un magnífic dia de navegació. Entre les veles hi veig una llatina, que no identifico. Sembla el Ciutadella, un bot menorquí amb base al Masnou, però no n’estic segur. Me’l miro amb enveja i enyoro més que mai el Corb Marí, que encara és a Cadaqués, retingut per problemes logístics de transport. Em consolo pensant que tinc tota la tardor per navegar. I tot l’hivern. Només espero que no sigui un hivern tant dolent com el passat. Vendria l’ànima al diable per poder gaudir durant tot l’any del temps que ha fet aquest cap de setmana a Premià de Mar!


18 comentaris:

Anònim ha dit...

Joan, gràcies per aquestes fotos, no sempre han de ser de sol esplendorós , la seva visió és òptima. La Mar te moltes cares i totes interesants.
L'ull que vas veure pot ser era realitat i acomboiava el Sant Isidre a casa .
Bona tardor
TONI.

Suso da Moura ha dit...

Quins nubols, quin cel, quin mar, quina passda, quina enveja! (Es diu enveja, com en gallec?)
Nosatres tenim un temps excel-lent aqueste tardor, però certes obligacións me impideixen gaudir-ne al mar.
Fa uns quants dies ha caigut a les meves mans una marabella:""n viatge frustrat" i "Contraband" a la vella edició en espanyol de RTV. M'els he devorat.¿Qué feieu que no me n'en deieu res? (masses pronoms). Estic desejant comprar-mels en catalá per legir-los com Deu mana.
Una abraçada desde Galicia. Suso

Suso da Moura ha dit...

Y así, de paso, me refresco el catalán, que cada dia me da más pena leer lo que escribo.

Anònim ha dit...

Hola, Joan.

M'ha agradat molt la teva darrera entrada. La tardor és especial, hi estic d'acord. De l'11 de setembre ençà he pogut sortir quatre cops a navegar. Quatre navegades que m'han fet oblidar de cop les males estones de l'agost massificat. Ni la meva prosa ni les meves fotos estan a l'alçada, però aquí en pots trobar un tast (en castellà, que és en un foro "d'ampli abast").

http://foro.latabernadelpuerto.com//showthread.php?t=43185

Salutacions.

Capitán Valdés

Anònim ha dit...

Ep, l'enllaç no surt bé, és

http://foro.latabernadelpuerto.com
//showthread.php?t=43185

tot seguit, sense espais.

Capitán Valdés

Anònim ha dit...

Joan lo meu no es escriure,però els dofins no van amb manadas,si no amb moles. Un pescador de lluç

Jaume Rosselló ha dit...

ploro

Unknown ha dit...

Ei, Toni!

Des del punt de vista fotogràfic, aquests dies així són molt més agraïts que els dies completament assolellats i sense un núvol. Va ser tot un espectacle!

Quant a l'ull, podria ser el d'Èol o el de Neptú, ves a saber...

Bona tardor també per vosaltres.

-----------

Suso!

Doncs sí, l'enveja catalana sona pràcticament igual com l'envexa gallega, però el pecat és exactament el mateix.

En general tots els llibres de Josep Pla sobre el mar són interessants. Et recomano "Cinc històries del mar", "Altres històries del mar" i "Relats de mar", tots tres d'Edicions Destino. Segur que els trobes per Internet.

Una abraçada des del Mediterrani. I no deixis d'escriure en el teu gallec del Port de la Selva!

-----------

Hola, "Capitán Valdés".

Doncs ja has sortit més que jo! Espero poder recuperar aquest hivern (per mi, quan canvien l'horari ja és hivern, fins que el tornen a canviar a finals de març). Aquí al Maresme es pot sortir tot l'any, i més si tens el vaixell sempre a l'aigua com en el meu cas. I la veritat és que és molt agradable si agafes un bon dia de sol. Ja veurem quin hivern tenim aquest any...

He llegit la teva navegada a "La Taberna". Llàstima que el vent no acompanyés! M'ha agradat això del vídeo. A veure si en gravo un el dia el proper dia que torni a sortir amb el "Corb Marí". No pateixis per l'enllaç, perquè si el còpies i l'enganxes a la barra d'adreces, queda sencer. De tota manera, si vols posar hipervincles en els comentaris de Blogger, aquí t'expliquen com ho pots fer:

MaestroWeb

Gràcies per la visita!

------------

Ei, Massagran!

Potser el teu fort no sigui escriure, però d’animals marins ens saps com el que més. Tens raó, és una mola i ja ho he corregit. A més, “manada”, en català, és incorrecte; és “ramat”, “bandada”, “esbart” o “mola”, quan és de peix. Bé, en aquest cas és tracta de mamífers marins, però suposo que també se’ls pot aplicar.

Gràcies i bona pesca!

------------

Ostres, Jaume! No sé què dir! T’asseguro que al natural feia molt més efecte.

Una abraçada!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

ostres contramestre, ahir va desapareixer la platja de premià i no ha estat per cap temporal inesperat. Enmig de les ones del capvespre he vist el cos viu i nadador d'en Vicenç Gascó que també estava corprès davant de l'epifenomen. Caram quin negoci! Apareix i desapareix, faixa i caixa i fins l'any vinent. Els peixets malaltets, la Roca Peluda massegada i el Negrall perdut entre l'escuma.
Quan aprengui a nedar faré com en Vicenç i lliscaré entre les ones a la recerca de la sorra perduda.

Nautijorge ha dit...

De buena os librasteis...
Esectacular cielo y magníficas fotos.
Espero que tengas un buen otoño-invierno para navegar.
Apertas.

QUIMDD ha dit...

Una travessa fantàstica ! Jo encara tinc el veler a Cadaqués, el volia portar a Portbou, on pasarà l'hivern (aquest any a terra) però la tramontanada fa dies que dura, i dura i dura... a veure si el cap de setmana afluixa. Ah ! gracies per la visita i el comentari a "mars del sud". El teu bloc és molt bó !.

Unknown ha dit...

Home, Tati! Tant com desaparèixer la platja... Aquesta tarda hi he passat i, sí, el llevant s'ha emportat una mica de sorra, però encara queda una bona amplada. De tota manera, la primera llevantada potent que vingui s'emportarà la resta. I l'any que ve tornarem a regenerar la platja artificialment, i vinga a fer malbé la costa i a llençar diners al mar!

Quan tingui aquí el "Corb Marí" hem de sortir a navegar. M'agradarà llegir l'experiència des del teu punt de vista.

Ets car de veure per aquestes aigües, per això t'agraeixo doblement la visita.

---------

Hola, Jorge!

Efectivamente, nos libramos de una buena, porque, por lo que dice Quimdd a continuación, la tramontana continúa soplando desde el sábado por la tarde.

Buenos vientos otoñales también para ti. Luego me paso por tu blog, que tienes unas entradas muy interesantes.

Una abraçada!

----------

Ei, Quimdd!

Llàstima no haver sabut abans que tens un veler a Cadaqués, potser hauríem pogut coincidir per la Trobada. Bé, ja hi haurà ocasió.

Gràcies a tu també per fer un bordo per aquí i celebro que t'hi trobis a gust.

Ens llegim!

Fernando ha dit...

Hola Joan, veo que a todos nos pasa un poco de lo mismo, la sana envidia del que esta en tierra. Estos días asistimos a un otoño muy gallego pero muy excepcional, aún no se fue el verano, la unica pega es que los vientos son muy flojos y al atardecer se mueren en unas preciosas postas de sol, con cielos de mil colores.
La última regata (la del Marisco 33 dornas en octubre,) no se llego a terminar por culpa de eso, pero la belleza de los tonos, previos a la única lluvia que cayo hasta ahora en Sep y Oct. precioso. Las anteriores con viento llorando, fueron festivales de pasarlo bien todo el mundo, siempre envueltos en esos atardeceres.
Por otra parte buenas pescatas y ... que se me eleva el espiritu y ya no se que hago aquí!!.

Besos y abrazos a la trpulación.

Unknown ha dit...

Hola, Fernando!

Comparto plenamente tus sensaciones, especialmente esa de "y ya no sé que hago aquí", que suele darme cuando me veo encerrado en un despacho, después de unos felices días en el mar.

Venga, muchos ánimos, y a disfrutar del otoño.

Una abraçada y besos de parte de la tripulación.

Fernando ha dit...

Sabes que hacía, nada, me pille la lancha y pasé la tarde en el mar, no te cuento, aún encima pesqué y ahora el mar está en plenitud ...

Besos

Gemma ha dit...

Joan,

Et felicito, has fet unes fotos espectaculars. M'encanten les tres primeres...amb això queda constància que del mal temps també se'n pot treure profit.

Cuida't.

Unknown ha dit...

Gràcies, Gemma!

Curiosament, no vaig tenir sensació de mal temps. De fet, només va estar una mica núvol durant la primera meitat del viatge. Si hagués fet mal temps de debó, suposo que no me n'hagués quedat tan bon record.

Per cert, algun dia m'has d'explicar el mal tràngol que vas passar al Cap de Creus.

A reveure!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

agraeixo i espero aquest oferiment.
prepararé uns player's per la gran ocasió... merci beaucoup!